Työ ja työpaikat Turkissa


Työttömyys on Turkissa ollut viime vuosina 7-9% keskimäärin. Nuoria koulutettuja työnhakijoita on paljon ja kaikki eivät heti välttämättä löydä alaa vastaavaa työtä.

Työsopimukset Turkissa tehdään usein vuodeksi kerrallaan ja irtisanomisaika kasvaa tehtyjen työvuosien mukaan. Lomakertymä kasvaa myös vuosittain, alkaen usein yhdestä viikosta, aina 3-4 viikkoon asti, mutta vasta usean vuoden palveluksen jälkeen.

Tyypillinen työaika Turkissa on klo 9:00-18:30, sisältäen 1 tunnin lounastauon. Sen sijaan turistikohteissa esim. oppaat ja ravintola- tai hotellihenkilökunta saattavat tehdä yli 12 tuntista päivää. Myös yksittyisyrittäjät kuten kioskinomistajat saattavat olla työpaikallaan aamusta yömyöhään.

Työnantajan velvollisuus on Turkissa hoitaa palkkaveron maksu, joten se ei jää työntekijän kontolla, eikä moni tiedäkään, mikä heidän veroprosenttinsa on. Työnantaja myös yleensä järjestää yksityisen sairasvakuutuksen työntekijöille, se on useimmissa yrityksissä lain sanelemaa. Kyseinen yksityinen vakuutus kattaa myös yleensä perheenjäset. Työttömillä tai nuorilla on valtion turvaama sairasvakuutus.

Työn teosta Turkissa kertoo myös Teekkarin työkirja

Työlupa

Ulkomaalaiset tarvitsevat Turkissa työluvan, elleivät he ole naimisissa turkkilaisen kanssa. Työluvan järjestäminen on Turkissa työnantajan vastuulla, mutta prosessi on pitkä ja byrokraattinen joten monet työnantajat eivät tähän vaivaudu. Ulkomaalaisia työntekijöitä pidetään usein joko ilman työlupaa, tai heidän hankkimistaan vältetään juuri tästä syystä. Kansainväliset yritykset usein kuitenkin hoitavat paperityöt asiallisesti joten jos esimerksi siirryt Suomesta työnantajan lähettämänä Turkkiin, työlupa hoidetaan.

Työpaikkoja Turkissa

Työpaikkoja Turkissa on avoinna sekä IT-ammattilaisille että matkailualasta kiinnostuneille,  ja kesä tai vuosi Turkissa kartuttaa työkokemusta ja CV:tä hyvin, puhumattakaan elämänkokemuksesta. Moni suomalainen onkin jäänyt kesäpestistä pysyvästi asumaan aurinkoiseen etelä-Turkkiin tai kansainväliseen Istanbuliin.

Seuraavista linkeistä voit hakea työpaikkoja Turkissa.

Turkey Job Link 

Anywork Anywhere – seasonal work in Turkey

JustLandet-sivustolta voi myös etsiä työpaikkoja, ja työnantajat voivat kyseisellä sivulla myös ilmoittaa niitä.

- www1 - new2 - www1 - new2